Kromaş Teknik Genel Müdür Yardımcısı İlker Er: “Müşterilerimize satış yapmayı değil, çözüm üretmeyi hedefliyoruz”

Kromaş Teknik Genel Müdür Yardımcısı İlker Er: “Müşterilerimize satış yapmayı değil, çözüm üretmeyi hedefliyoruz”

Röportaj: Şehriban Çimen

Yüzey işlem sektöründe 30 yıldır, 1997 yılından beri de doğal taş sektörüne hizmet veren Kromaş geliştirdiği özel üretimlerle müşterilerine yüksek performanslı çözümler sunuyor. Her hava koşulunda 7/24 çalışabilen makineler üreten firma, devrim niteliğinde diye tanımladıkları yeni ürünleri için de kolları sıvadı. Yeni ürünleri ile ilgili bilgi veren Kromaş Teknik Genel Müdür Yardımcısı İlker Er:  “Sektörde bir ilk olarak Poliüretan aşınma sensörü uygulamasını devreye alıyoruz. Geliştirdiğimiz özel bir sensör sistemiyle sektörde devrim niteliğinde bir özelliği makinelerine katmış olacağız” diyor. Uzun yıllar boyunca ilk günkü performansı ile hizmet verebilecek  makineler tasarladıklarını belirten..... şunları söylüyor : “Türkiye’deki başarı hikayemizin arkasında tüm süreçlerimizde müşterilerimizi ve onlara yarattığımız değeri dikkate almaya çalışmamız var. Müşterilerimize satış yapmaktan daha çok onlara çözüm üretmek ve değer yaratmayı hedefliyoruz. Endüstrinin geldiği nokta gereği makinelerimiz önümüzdeki dönemlerde müşterilerimize akıllı çözümler sunar hale gelecek. Doğal taş sektöründe de yeni trendleri çok yakından takip ediyoruz ve bunlara yönelik çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde sektörün oluşabilecek muhtemel beklentilerine biz bugünden hazırlanıyoruz.”

 

Doğal taş sektörüne yönelik ne tür üretimler gerçekleştiriyorsunuz? 

Doğal taş sektörünün beklentisi doğrultusunda eskitme, köşe yuvarlama gibi birçok prosesimiz ile partnerlerimize çözüm üretiyoruz. Temelde makine çeşitlerimizi; yuvarlak vibrasyon, yatay vibrasyon ve rotomak makineleri olarak sayabiliriz. Yuvarlak vibrasyon makinelerimiz VM-VRM serisi olarak 2 litreden 4000 litreye, yatay vibrasyon makinelerimiz VMY serisi olarak 20 litreden 6500 litreye, rotomak makineleri SM serisi olarak 50 litreden 200 litreye kadar farklı kapasitelerde üretilmektedir. Doğal taş sektöründe genellikle yüksek hacim ve kapasiteli makinalar kullanılmakta olduğundan, piyasada en yaygın olan ürünlerimiz VRM2000, VM3200, VM4000, VMY2200, VMY2200L, VMY2400 makinalarımızdır. Tüm ürünlerimiz otomatik yağlamalı olarak üretilmekte, motoru, çeliği, poliüretan kaplaması, boyasına varana kadar mühendislik hesapları ile tasarlanmış ve sektörün beklentilerine uygun üretilmiş ürünlerdir. Doğal taş gibi sert bir malzeme ile çalışan makinelerin gerek mukavemet gerek aşınma dayanımları en kritik noktalarıdır. Bu konularda kaliteden kesinlikle ödün vermeden, dünyada kabul görmüş kalitelerini ispat etmiş tedarikçilerimizden hammadde tedariği yapıyoruz. Ürünlerimiz kapasite anlamında sektörün tüm beklentilerine cevap verebilecek boyutlardadır. Yine sektörün dinamikleri gereği 7/24 ve her hava koşulunda çalışabilen makineler üretiyoruz.

 

Ürünleriniz firmalara ne gibi avantajlar sağlıyor? 

Kromaş olarak Türkiye’de yüzey işlem makine ve çözümleri konusunda lider firmayız. Bizim gücümüz aslında müşteri odaklı bir firma olmamızdan geliyor. Arkamızda sektörün 100 yıllık global devi Rösler’in olması tabi ki çok önemli. Fakat Türkiye’deki başarı hikayemizin arkasında tüm süreçlerimizde müşterilerimizi ve onlara yarattığımız değeri dikkate almaya çalışmamız var. Müşterilerimize satış yapmaktan daha çok onlara çözüm üretmek ve değer yaratmayı hedefliyoruz. En önemli özelliğimiz kalitemiz ve müşterimizi merkeze alan bir şirket kültürü oluşturmuş olmamız diyebiliriz. Makinelerimizi uzun yıllar boyunca ilk günkü performansı ile hizmet verebilecek şekilde tasarlıyoruz. Her tasarım ve geliştirme faaliyetimizde mutlaka müşterilerimizden alınan geri bildirimler ile sektör beklentilerini tam karşılamayı amaçlıyoruz. Son dönemlerde sektör beklentilerinin de üzerinde makinelerimizi sensörler ile donatarak akıllı makineler üretmeye yönelik adımlar attık. En önemli farklarımızdan biri, otomatik yağlama ünitelerini makinelerimize entegre ederek gerektiği durumlarda kullanıcıya otomatik olarak sinyaller verip otomatik bakım hizmetinin sürekliliğini emniyet altına almış olmamızdır. Makinelerimiz sıcaklığından, yağ miktarına kadar kendi kendini kontrol edebilen yeni nesil doğal taş eskitme makinelerine dönüştü diyebiliriz. Bir diğer örnek, sektörde bir ilk olarak Poliüretan aşınma sensörü uygulamasını devreye alıyoruz. Doğal taş sektöründe kullanılan makinelerin en büyük handikabı aşınan poliüretanın zamanında farkına varılamamasından kaynaklı makinenin metal aksamında meydana gelen hasarlardır. Geliştirdiğimiz özel bir sensör sistemiyle sektörde devrim niteliğinde bir özelliği makinelerine katmış olacağız. Tabi farklılaştığımız alan bunlarla sınırlı değil. Yuvarlak makinelerimizde olduğu gibi yatay makinelerimizde kullanıcı dostudur. 90x90 ölçülerine kadar yüksek kapasiteli makinelerimiz gerek kalite, gerek performans olarak sektörde rakipsiz olarak bilinirler. Ürünlerimizin görselinde dahi işin uzmanı çalışma arkadaşlarımızla müşterilerimizin işletmelerinde görseli güçlü, tabiri caizse kaliteli olduğu kadar güzel de görünen makineler üretiyoruz.

 

Fabrikanız nerede ve ne kadarlık bir alana kurulu?

Fabrikamız İstanbul Silivri de 8000 metrekare kapalı 2000 metrekaresi açık olmak üzere toplam 10000 metrekarelik bir alanda kurulu. Ancak pazardan aldığımız talepleri daha hızlı karşılamak ve müşterilerimize daha fazla kapasite ile hizmet vermek adına, Ekim 2021 itibari ile 13000 metrekare kapalı alanı olan daha büyük ve daha modern bir tesiste faaliyetlerimize devam edeceğiz. 

 

Ağırlıklı pazarınız neresidir?

Kromaş olarak 5 kıtada 87 farklı ülkede ürünlerimiz başarı ile kullanılmakta. Ağırlıklı pazar diyebileceğimiz coğrafya ise Avrupa. Pandemi öncesi %25-30 seviyelerinde ihracat oranımız varken günümüzde bu oran %40-50 bandına çıkmış durumda. Ayrıca doğal taş sektörüne yönelik sadece Türkiye’de değil Mısır, İtalya, Portekiz gibi sektörün güçlü olduğu diğer ülke pazarlarında da çok tercih edilen bir markayız.

 

Marka bilinirliğini ve güvenini sağlamak için firma olarak neler yapıyorsunuz?

Kromaş markası vibrasyonlu yüzey işlem makinelerinin adeta ismi olacak şekilde Türkiye’de güçlü bir marka konumunda. Bunu piyasada çok defa gözlemleme şansım oldu. Vibrasyonlu yüzey işlem makinelerine başka markalı ürünler dahi olsa, birçok müşterinin Kromaş Makinesi dediğine şahit oldum. Bu, sektörde ilk olmanın ve sürdürülebilir başarının en temel göstergelerinden biri. Kendi pazarında lider olmak ve bu liderliği sürdürebilmek tabi ki sürekli inovasyon ve yüksek kalite gibi bazı olmazsa olmaz görevler yüklüyor bize. Bu farkındalık ile Ar-ge faaliyetlerimizi sürekli artırarak sürdürüyoruz, müşterilerimize kalitesinden emin oldukları bir ürün sunuyoruz. Ürünlerimizi asla müşterilerimizde yalnız bırakmıyoruz. Makinelerimize cep telefonu numaralarımızı etiket olarak yapıştıracak kadar kalitemize ve satış sonrası servis hizmetlerimize güveniyoruz. Bu durum müşterilerimizin de kendilerini güvende hissetmeleri için önemli bir gösterge diye düşünüyorum. Bizi tavsiye eden müşterilerimiz en önemli reklam gücümüz bunun farkındayız, buna ilaveten özellikle sosyal medya mecralarında, ulusal dergilerde ve fuarlarda yer almayı ihmal etmiyoruz.


Önümüzdeki yıllarda ürün gamınızı çeşitlendirmeyi düşünüyor musunuz? 

Ürün gamımızı çeşitlendirmek bizim gibi Pazar lideri firmalar için olmazsa olmaz. Kromaş’ın en güçlü taraflarından biri de sürekli yeniliklerle pazar beklentilerini karşılamak. Her yıl yeni ürünleri piyasaya sürmekle kalmıyor, mevcut ürünlerimizde de birçok iyileştirme ve yenilikler yapıyoruz. Sektör bu anlamda bizi takip ediyor diyebilirim. Endüstrinin geldiği nokta gereği makinelerimiz önümüzdeki dönemlerde müşterilerimize akıllı çözümler sunar hale gelecek. Bakıma veya kontrole gerek duyan tüm noktalarını müşteriye bırakmadan kendi kontrol edecek ve bunu kullanıcıya bildirecek. Doğal taş sektöründe de yeni trendleri çok yakından takip ediyoruz ve bunlara yönelik çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde sektörün oluşabilecek muhtemel beklentilerine biz bugünden hazırlanıyoruz.