Robot teknolojisi fabrikalara hakim olacak!

Mermer, granit ve diğer doğal, suni taş üretim tesislerinde robot kullanımının uygunluğunu doğrudan gözlemlemiş, satışını yapmış, uygulamış biri olarak net şunu söyleyebilirim: İşini çok seven ve kaybetmek istemeyen üreticilerin işletmelerinin üretimlerini analiz etmeleri ve imkanların el verdiği oranda hatta sınırlarını da zorlayarak robot yatırımlarına başlamaları elzem bir hal almıştır.

En az 2 robotu bulunmayan işletmeler: “Demode işletmeler”

Bünyesinde robotu bulunmayan işletmelerin demode olmaya başladığı bir zamandayız. Demode yakıştırması ile alınganlığa sebebiyet vermiş olmayalım. Fakat müşteri gözünde, personel gözünde bu işletmelerimiz ne kadar teknoloji ile harmanlanmışsa o derece verim ortaya koyabildiklerinden, verimlilikleri ile rekabet dışında kalan böyle işletmelerin kapsamı dışında kalan müşterilerin ve personellerin tabiri ile bu iş böyle…İş konforu göz önünde bulundurulduğunda demode, üretim kapasitesi olarak demode…Ve bu demode işletmelerin en büyük sorunlarından biri de çalışacak personel bulamamaları. Bu üretim kayıplarına sebebiyet veren en etkili faktör. Personel bulamamalarının birincil nedeni; Az maaş karşılığında çok iş gücü talep etmeleri, yani; Taş sektörü ağır ham maddenin ve numunenin dolaştığı fabrikalardan oluşmakta. Bu ağır ve taşıma esnasında parçalanma riski taşıyan mermerlerden personel olabildiğince uzak durmak istemektedir. Bunun neticesinde performansı düşmekte ve üretim azalmaktadır. Yaklaşsa can kayıplarının, yaralanmaların ve ramak kala olayların olma ihtimali ise artmaktadır. Ülkemizde mermer sektöründe olmuş kaza videolarını izlediğimde bunların hemen hemen hepsinin robotsuz çalışmadan kaynaklı olduğunu söyleyebilirim.

Robotlu üretim ve üretim hızı

Hangi sektör olduğu fark etmez, bir üretim hattının hızını prosesler belirler. Prosesler ise ana başlıkta besleme, işleme ve boşaltma(paketleme) dır. Bundan yola çıkarak mermer işletmenizde ki cila makinesinin ne kadar hızlı cila yaptığınızın hiçbir önemi yoktur zira sistemin hızı yalnızca mermer cila makinesinin hızına bağlı değildir. Cila ana makine olarak görülebilir fakat dakikada 20 metre cila yapacak bir makineniz dahi olsa siz bu makineyi besleyecek alt yapıya sahip değilseniz 20 mt/dk. nın bir hükmü kalmamaktadır. Hattı personel eli ile besliyorsanız eğer o personelinizin aylık mutluluk ortalaması, sizin aylık ortalama üretim miktarınıza eşittir. Ancak böyle bir hattın başına ve sonuna robot takviyeleri ile maksimum mermer üretim miktarlarına ulaşmanız mümkün olabilir.

Örnek olarak yüklemesi ve boşaltması robotla yapılan tam otomatik bir kalibre cila hattının ortalama 6 mt./dk. da çalıştığı şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. İnsan gücü ile bu hızları yakalamanız sizce mümkün m! Türkiye’de bu hızda ikinci bir karo üretim hattı bulunmamakta, satanın, kuranın ellerine sağlık, alanın kesesine bereket :)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=tiWRuZB4XEQ

 

Robot yatırımı yapmak için bahanelere gerek yok, nedenleriniz var?

Robot yatırımı yapılırken asıl hedef işçi maliyetlerini düşürmek olmamalıdır. Elbette belirli bir düşüş yaşanacaktır fakat personelinizden kayıp vermeden daha verim alabileceğiniz alanlara personelinizi yönlendirmeniz tarafımdan tavsiye edilir. Üretiminizi teknolojiye devrederek iş kazalarının önüne geçmiş ve daha az enerji ile daha verimli üretim almış olacaksınız. Bir taraftan ham maddenin girişi ve diğer taraftan mamülün çıkması ne kadar zevk verici oysa ki…

Mermer Sektöründe kullanılan robotlar

1.    Acrobat doldurma boşaltma robotları type: bookmatch

2.    Vakumlu yükleme robotu

3.    Vakumsuz boşaltma robotu

4.    6 Eksen robotlar

5.    Strip yükleme – Boşaltma robotu

6.    Özel tasarım taşıma robotları

1. Acrobat doldurma boşaltma robotları

Bu robotlar 3 eksende ve kendilerine entegre edilmiş bir motorize rulo ile çalışır. Bu rulo tarak-parmak tipindedir. Bu sebeple mermer piyasasında bu motorize rulolara taraklı ya da parmak motorize rulo denmektedir. Acrobat tarzı mermer yükleme ve boşaltma robotları, katrak makinesinde kesilen bloklardan elde edilen plakaların bir blok arabası yardımı ile taşınarak hattın başına getirilmesinden sonra çalışmaya başlar. Bu plakaları blok arabasından otomatik olarak alır ve epoksi ile plaka sağlamlaştırma fırın hattına, plaka cila hattına ya da plaka ebatlama hattına iletimini sağlar. Bu yükleme işlemi tamamen otomatiktir ve aynı zamanda bookmatch olarak isimlendirilen üretim şeklinde de bu robotların kullanılması zorunluluğu vardır. Bu robotların üzerinde elektrik ile hava üreten bir sistem bulunur ve aynı zamanda dışarıdan hava beslemesi de sağlanır. Robot bir ray üzerinde hareket eder ve hatların başında, ortasında ve sonunda kullanılabilir.

2. Vakumlu yükleme-boşaltma robotu

Bu robotlar hattın başında ya da sonunda mermer plakaların taşınması işleminde kullanılır. Vakumlu yükleme robotları katrak makinesinin blok arabalarının üzerinde bulunan plakaları vakumlayamazlar. Bunun için 1. sırada ki acrobat tipi robotlar kullanılmalıdır. Vakumlu yükleme robotları plaka sehpasından mermerleri vakumlayabilir.

3. Vakumsuz boşaltma robotu

Bu robotlar hattın sonunda ya da mermer plakaların istifleme işleminde kullanılır. Blok arabasına istifleme yapamazlar. Sehpalara mermer plakalarını istifleyebilirler.

4. 6 eksen robotlar
Kuka, festo, kawasaki gibi markaların ürettiği 6 eksenli robotlardır. Bu robotlar günümüzün harikaları olarak da nitelendirilebilir. 6 eksenli olmalarından dolayı kabiliyetleri çok geniştir. Taşıma işleminden ziyade, istifleme işlemlerinde kullanılabilir ve çok seri, kusursuzlardır. Taş işleme sektöründe taşıma, ambalajlama alanları dışında daha katma değerli bir alan olan işleme alanında değerlendirilirler. Örneğin heykel, kolon, sütun, kurna yapımı vb.
5. Strip yükleme-boşaltma robotları

St makinesinden üretilmiş genişliği ortalama 65cm. civarında ki boy serbest mermerlerin hatta beslenmesinde ve hattan boşaltılmasında kullanılırlar. Yüklemeyi de boşaltmayı da vakumları ile yaparlar. Önlerinde bir motorize ruloları vardır.

6. Özel tasarım taşıma robotları

Mermer üretiminde hız ve kaliteli üretim isteyen işletmeler için hattın hızını arttırmaya yönelik üretilen robotlardır.

 

Daha fazlası için  “ www.sametsahin.com.tr “  sitesini ziyaret edebilirsiniz.