PEDRINI SPA’NIN SON YILLARDA ULUSLAR ARASI TAŞ DÜNYASINA TAKDİMİDİR:
TELLİ MERMER KATRAĞI ( MULTIWIRE JUPITER GS220):,
Pedrini Spa uzun yıllar granit bloklarından levha kesimini domine eden telli katrakları bu sefer mermer kesimi için de her zamanki gibi öncülük yaparak geliştirmiş ve başarıyla devreye sokmuştur.
Pedrini bu mermer telli katraklarını her türlü ihtiyaca cevap verebilmesi için 7,3 mm, 6,3 mm ve 5,3 mm çaplı tellerle ve 32, 40, 64 ve 72 tel takılabilen makineleriyle geniş bir yelpazede dünya mermerciliğinin hizmetine sunmaktadır.
Telli katrakların klasik katraklara göre ciddi bazı avantajları vardır. Önemli bir kısmını sıralarsak:
Üretim hızı çok yüksektir. Genelde 80 lamalı bir klasik katrak günde ortalama 2-3 blok keserken 64 telli bir katrak 9-10 blok kesebilmektedir. Dolayısıyla yaklaşık 4 katrak muadili üretim yapmaktadır. Dolayısıyla telli katrakların ihtiyaç duyduğu operatör sayısı da daha azdır ve bu sebeple işçilikten gelen maliyeti daha düşüktür.
Bu blok keserken yüksek üretim hızı özelliği 32 telli katrakta bile 24 saatte 4-6 blok kesme olanağı verir ki bu da 4 adet 40 lamalı katrak veya 2 adet 80 lamalı katrak muadilidir.
Son derece basit bir temele ihtiyaç gösterir ve istenirse, hatta tercihan açık arazide çalışabilir. Bu da mevcut fabrikası nispeten küçük firmalara önemli avantaj sağlar.
Kesilecek mermerin sertliği klasik katraklarda çok önemlidir. Hatta bazı Mohs değeri yüksek Ege Bordo gibi mermerleri bu klasik katraklarla kesmek çok zordur. Oysa telli katrak için taşın sertliği önemli değildir. Rahatlıkla her türlü sert mermerleri keser.
Telli katrağın kesim prensibi küçük blokları kesmek için de klasik katraklara göre daha uyumludur. Klasik katrakta aynı tür taşta 2,50 mt boyunda bir blokla 3.10 mt boyunda bir blok birbirine çok yakın kesim hızları ile iner. Bu nedenle küçük blokları keserken katrağın saatlik üretimi düşük çıkar. Oysa telli katrakta blok boyu ne olursa olsun herbir tel saatte 2,50-3,00 m² kesim yapar.
Klasik katrakların tasarımı gereği elmas bıçaklar git-gel hareketi yaparak kestiği için taşa minik darbeler yaparak keser. Bu sebeple çatlağı bol mermer bloklarda katrak kesimi riskli hale gelir ve maliyeti yüksek mecburi bohçalama işlemi gerektirebilir. Telli katraklarda kesim esnasında telin sürekli üniform hareketi nedeniyle herhangi bir darbe yoktur. Bu nedenle çatlak blokların kesimi sorun olmaz.
Telli katraklarla 2-3-4-5-6-7-8-9-10 cm kalınlıklardaki levhalar rahatlıkla kesilebilir. Bilindiği gibi levha kalınlığını ayarlamak tahrik tamburunun üstündeki kanallar vasıtasıyla telleri düzenlemek yolu ile yapılmaktadır. Çok hızlı bir işlemdir ve klasik katraklarda 4-8 saat alan levha kalınlığı ayarlama işlemi telli katrakta en çok 60 dakika içinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu telli katrağa inanılmaz bir esneklik kazandırmaktadır. Aynı taştan çok sayıda farklı kalınlıklar kesmek zorunda olan bir mermerci klasik katrakta günler sürecek işlemi telli katrakta birkaç saatte yapabilmektedir.
Telli katrak ile kesim yaparken makineyi kuşaklama yapmak için durdurmak zorunluluğu yoktur. Levhaların konumu blok arabasının yanındaki destekler ve yukarıdan kesim kanallarına otomatik giren kamalar sağlar. Bu nedenle klasik katraklardaki gibi durkalkların bıraktığı lama izleri yoktur. Ayrıca levha kesim yüzeyi klasik katraklarda kesilenlere göre çok daha düzgün ve pürüzsüzdür. Bunun neticesi olarak da hem epoksileme işlemi varsa reçine sarfiyatı daha düşüktür, hem de cila makinesinde cilalama hızı ciddi daha fazladır. Bu da metrekare maliyetlerinde önemli tasarruf sağlar.
Yukarıda değinildiği gibi 7,3 mm, 6,3 mm ve 5,3 mm kalınlığında elmas teller kullanılır. Son zamanlarda geliştirilen 5,3 mm kalınlık önemli avantajları da beraberinde getirmiştir. Örneğin bu çaptaki tellerle 7,3 mm çaptaki tellere göre:
% 6 daha fazla levha üretilmekte
% 20 daha az elektrik sarf edilmekte
% 27 daha az çamur çıkartılmaktadır.
Sanayi ve fabrikacılıkta yeni vizyon ve üretim standardı olan Endüstri 4.0 seviyesine geçiş yapmak için uygun kontrol altyapısına sahiptir ve kurumsal kaynak planlama programlarının işleyebileceği üretim datalarını çıktı olarak verebilir.