OMAG AREAMULTICUT 5 Eksen Kesim ve İşleme Merkezleri

OMAG AREAMULTICUT 5 EKSEN KESİM VE İŞLEME MERKEZLERİ

AREAMULTICUT 5 Eksen Kesim ve İşleme Merkezleri taş sektörünün üretim artışı ve kesim otomasyonu ihtiyacını karşılamak üzere OMAG SpA tarafından üretilen sistemlerdir.

Müşteri ihtiyacına özel tasarımlandırılabilen bu kesim merkezleri farklı çalışma boyutlarından, kesim otomasyon derecesi ve talep edilen optimizasyona kadar çeşitli versiyonlarda üretilebilirler.

Klasik köprü kesme makinelerinde levhanın iş tablasına yüklenmesi, kesim programının yapılması ve kesilen parçaların boşaltılması bir zaman almaktadır. Bu zaman boyunca makine kesim yapmadığından, kayıp olan bu kesme zamanını kazanmak amacı ile yükleme ve boşaltmaların farklı istasyonlarda yapılıp, yeni levhanın kesim programının bir önceki levhanın kesimi sürerken yapılmasını gerektirmektedir.

Bu amaçla çeşitli otomatik yükleme sistemleri (2) ile kesim merkezi öncesinde bulunan bir role masaya aktarılan yeni levhanın görüntüsü bir kamera ve yazılım FASTPHOTO (7) ile otomatik çekilir.

Kameranın çekmiş olduğu görüntü yazılım tarafından gerçek ölçülerine kalibre edilerek yükleme istasyonunda bulunan kontrol paneline (1) aktarılır. Programda levhanın kontur, ebat ve ölçüleri net olarak çıkartılır. FASTCUT Ebatlama programında (1) bulunan NESTING fonksiyonu ile kesilecek parçalar otomatik olarak yerleştirilir ve testere takım yolları atılır.

Onaylandıktan sonra ana kesim ünitesi olan AREAMULTICUT ( 6-8-9) a gönderilen kesim programı çalışılmaya hazır hale gelir. Bu sırada kesilen parçalar konveyör bant vasıtası ile boşaltma bandına (3) aktarılırken yeni kesilecek levha kesim bandına gönderilir.

Yeni levhadan kesilecek parçalar bir önceki operasyonda programlanmış olduğundan, bekleme olmadan levha makinenin altına gelir gelmez kesim başlar. Bu sırada bir sonraki kesilecek levha yükleme masasına alınır ve kamera ile görüntüsü çekilerek yeni kesim programı oluşturulurken, kesim ana makinede devam eder. Üretim bu döngüde gerçekleşir.

Boşaltma bandından alınan parçalar ister manuel ister otomatik boşaltma veya robot ile alınarak paletlere yerleştirilir. Opsiyonel olarak boşaltma istasyonuna da konabilen bir kontrol paneli üzerinden kırılan, fire veya kabul görmeyen parçalar üretim listesine tekrar alınarak kesim listesine tekrar kesilmek üzere ilave edilebilir.

AREAMULTICUT kesim merkezlerinin tek veya çift testere kafası ile olmak üzere AREAMULTICUT SINGLE ve AREAMULTICUT DOUBLE olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Her iki tip de 5 Eksen CNC Köprü Kesim Makinesi özelliğine sahiptir, kafa veya kafalar dönebilirken aynı zamanda yatabilmektedir.

Ø 325 ile Ø 650 mm çap arası testerenin takılabileceği invertör kontrollü işmili 18.5 kw gücünde olup, 0-5.000 devir / dakika hız değerlerine sahiptir. Yarım parmak boru bağlantılı karot delme ve freze takımları işmiline takılabilirken, bu takımların doğru çalışmasını sağlayan içten su soğutma sistemine sahiptir.

Çalışma eksenleri 2.500 mm ye 4.000 mm arasında olup, dikeyde testere nin kalkıp inebileceği hareket mesafesi 500 mm dir. Kafa +/-200° derece arası döner ve 0-90° derece arası yatardır.

Her iki kesim merkezi de CNC kontrollü konveyör banda sahipken, AREAMULTICUT DOUBLE da konveyör bant 0-90° arası dönerdir.

NESTING fonksiyonu ile veya manuel olarak minimum fire verecek şekilde levha ebadının içine yerleştirilen parçaların kesilebilmesi için bazı testere kesimlerinden sonra bu parçaların birbirinden ayırılması amacıyla her testere grubu Otomatik SAMR Vakum Taşıma Sistemi ve yazılımı ile donatılmıştır. 250 kg kaldırma kapasitesi vardır ve farklı parçalar için 6 haneli kaldırma grubundan oluşur.

Tüm kesim merkezleri, AREACUT Köprü Kesim makinelerinde standart olarak kullanılan alttaki otomasyon gruplarına da sahiptir.

Otomatik Testere Çap Ölçüm Sistemi, bir prob yardımı ile testere operator müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak hassas ölçülür ve programda yeni çap değeri işlenir, bu sayede testere gerçek çap değeri doğru ve güncel tutulmuş olur.

Otomatik Levha Kalınlık Ölçüm Sistemi, tabla üzerindeki gerçek taş kalınlığını belirleyip, kesme derinliğini ayarlama. Operatörün testereyi indirerek kesme derinliğini manuel ayarlamasına gerek kalmaz. 45° kesimlerde bu özellik çok kullanışlıdır.

FASTCUT Köprü Kesim Programı, OMAG yazılım ekibi tarafından geliştirilmiş olan özel köprü kesme programıdır. Direkt olarak makine bilgisayarına yüklenir. Geometrik, parametrik çizimlerin yapılabilmesini sağlarken DXF formatında autocad dosyalarının aktarılıp çalışılması da mümkündür. FASTPHOTO program ile tabla üzerinde bulunan gerçek levha görüntüsünün dijital bir kamera ile yüksek çözünürlükte ekrana alınması ve kesim geometrilerinin bu görüntünün içine yerleştirilmesi mümkündür. Tek kesimler, çoklu, eğik, eğrisel, dairesel, yay kesimler yapılabilir, parametrik profiller çalışılabilir.

OMAG Nesting fonksiyonu ile levha ebatları içine kesim geometrilerinin optimum sıkıştırılması mümkündür.

OMAG Veinmatch opsiyonu ile, kitap açılımı şeklinde kesimi yapılacak levha tablaya konduğunda, bir önceki kesimden elde edilen parçanın gerçek görüntüsü hafızadan geri çağırılarak yeni levhadan kesilecek parça kamera görüntüsü ile ayrı bir pencerede yanyana konarak desen takibi olacak şekilde yeni kesilecek parça pozisyonlanabilir. Desen takibi olacak şekilde testere kesim yolu programlanabilir.

Yükleme ve Boşaltma otomasyonlarına sahip AREMULTICUT Tek ve Çift Kafa kesim merkezleri ile ilgili örnek bir kapasite çalışması da alttadır,

Varsayılan levha boyutları olan 2.600 mm x 2.200 mm den 600 x 600 mm parça çalışıldığında,